نصب پریز برق کار سختی نیست با این وجود کاری بسیار خطرناک محسوب می شود. در نصب پریز برق باید تمام نکات ایمنی را رعایت کنید و اگر آشنایی کافی با این کار را ندارید بهتر است از یک برق کار کمک بگیرید. اگر فقط قصد نصب یک پریز برق را دارید می توانید در ادامه با ما همراه باشید تا نحوه این کار را به شما آموزش دهیم.
طریقه نصب پریز برق روکار
برای نصب پریز برق و سیم کشی به دو سیم فاز و نول احتیاج است. البته در صورتی که سیم ارت نیز در ساختمان وجود داشته باشد و پریز نیز از نوع سیم ارت دار باشد لازم است تا ارت نیز متصل شود. در مرحله اول به سراغ اتصال سیم فاز به برق می رویم. برای این کار سیم برق با سطح مقطع 2.5 میلی متری احتیاج است. سیم فاز پریز را به فیوز همان پریز در داخل جعبه فیوز ساختمان وصل می کنیم. توجه داشته باشید که بهتر است قسمت فاقد عایق سیم را بریده و مجددا قسمت دیگری از سیم را لخت کنید و در نهایت بخش هادی سیم را به زیر پیچ فیوز ببندید.
بعد از انجام مراحل قبل، حال باید طرف دیگر سیم را به پریز برق متصل کنید. برای این کار لازم است سیم فاز را به صورت مستقیم از داخل لوله برق به سمت پریز هدایت کنیم. بر روی پریز های برق فاقد سیم ارت، دو عدد پیچ وجود دارد. فرقی نمی کند که سیم فاز را به کدام یک از این پیچ ها متصل می کنید. نکته مهم این است که هر دو سیم فاز و نول به پریز برق متصل شوند چرا که جریان فاز تنها با وجود نول است که کار می کند. بعد از اتصال سیم نول به پریز می توانید روکش پریز را روی آن قرار دهید. کار نصب به همین سادگی به پایان رسید.
برای بررسی نصب صحیح پریز برق می توانید از یک لامپ استفاده کنید. برای این کار، دو شاخه لامپ را به پریز متصل کنید. روشن شدن لامپ بدین معناست که کار شما به خوبی انجام شده است.
تعویض پریز قدیمی
اگر قصد شما تعویض پریز های برق قدیمی خانه تان است کار به نسبت راحت تری در پیش دارید. برای این کار پریز قبلی را از جای خود خارج کرده و سیم ها رو درست مانند پریز قبلی به پریز جدید متصل کنید. به صورت کلی، نصب پریز برق کار خیلی سختی محسوب نمی شود ولی باید نکات ایمنی را حتما در تمامی مراحل نصب رعایت کنید.
طریقه نصب پریز برق توکار
سیم کشی توکار به سیم کشی ای گفته می شود که برای انتقال برق سیم ها از زیر دیوار ها عبور داده می شوند و نمی توان آنها را مشاهده کرد. دلیل اینکه سیم های برق به صورت توکار مورد استفاده قرار می گیرند این است که هم زیبایی ساختمان حفظ شود و هم از لحاظ ایمنی خطری برای افراد ساکن در ساختمان به وجود نیاید. سیم کشی تو کار با سه روش انجام می شود. استفاده از جعبه تقسیم یکی از روش های سیم کشی توکار برق بوده است که البته امروزه این روش منسوخ شده و مورد استفاده قرار نمی گیرد.
روش دوم سیم کشی توکار، استفاده از جعبه کلید و پریز است. جعبه کلید و پریز یک محفظه تو خالی است که در داخل دیوار نصب شده و تمامی تجهیزات مرتبط با کلید و پریز برق در آن قرار داده می شود. در نهایت، روش سوم استفاده از جعبه فیوز است. این روش پر کاربردترین روش مورد استفاده در سیم کشی تو کار است.
نحوه اتصال سیم به پریز برق
برای اتصال سیم به پریز برق و نصب پریز برق لازم است تا هر دو سیم فاز و نول را به پریز متصل کنید. ساده ترین راه برای تشخیص سیم فاز و نول توجه به رنگ سیم هاست. سیم فاز معمولا به رنگ قرمز یا مشکی و سیم نول آبی رنگ است. توجه داشته باشید که این رنگ ها ممکن است در همه جا ثابت نباشد و بهترین راه برای تشخیص سیم فاز و نول استفاده از فاز متر است. اگر چراغ فاز متر با اتصال به سیم روشن شد سیم مربوطه فاز است و اگر چراغ روشن نشد سیم مربوطه نول است.
آشنایی با نحوه اتصال و نصب پریز برق
در ابتدا سیم فاز را به یکی از پیچ های پریز متصل و سپس سیم نول را به پیچ دیگر وصل کنید. پس از مطمئن شدن از اینکه سیم ها به خوبی به پریز برق وصل شده اند جریان برق را برقرار کنید و کارکرد پریز را تست کنید.
نقشه نصب کلید و پریز
مدار پریز برق بسیار ساده است. برای برق دار کردن پریز به سیم فاز و نول نیاز دارید و نیازی به سیم کشی کلید تک پل و غیره نیست. در تصویر زیر ملاحظه می کنید سه عدد پریز برق به صورت سری با یکدیگر متصل شده اند که دارای سیم های فاز، نول و ارت هستند.
نقشه نحوه نصب پریز برق و کلید
نکات ایمنی نصب پریز برق در ساختمان
همان طور که گفته شد، نصب پریز برق کار ساده ای است. با این وجود، اگر دست به آچار شما خوب نیست و آشنایی کافی ندارید به هیچ عنوان سمت پریز برق نروید و کار را به یک برقکار بسپارید. در صورت کوچک ترین اشتباه، احتمال برق گرفتگی یا نصب اشتباه پریز وجود دارد.
قبل از شروع به نصب پریز برق حتما مطمئن شوید که برق کل ساختمان قطع است. برای این کار فیوز اصلی را قطع کنید. حتی بعد از اینکه فیوز برق را قطع کردید باز هم قبل از کار کردن با سیم ها از فازمتر استفاده کنید تا مطمئن شوید برق در سیم ها وجود نداشته باشد. از نصب پریز برق در مناطق خطرناک مانند پشت رادیاتور های شوفاز خود داری کنید و پریز ها را در نقاط مشخص شده در نقشه نصب کنید.
علاوه بر ایمنی در نصب پریزها، نصب صحیح پروژکتورهای ال ای دی نیز برای افزایش کارایی و حفظ ایمنی بسیار مهم است. برای راهنمایی بیشتر در مورد نصب پروژکتورهای ال ای دی، اینجا کلیک کنید.
موارد بسیار مهم در نصب پـریـز بـرق
فاصله طولی بین پریز های برق با گاز و آب بسیار مهم است. از نصب پریز برق در نزدیکی لوله های آب و گاز خود داری کنید. این موضوع از لحاظ ایمنی اهمیت زیادی دارد. توجه کنید که سیم ها به خوبی در زیر پیچ پریز محکم شده باشند چرا که در غیر این صورت احتمال قطعی پریز وجود دارد.
استاندارد نصب پریز برق در ارتفاع
به صورت استاندارد پریز برق باید مقداری فاصله با زمین داشته باشد. اینکه پریز برق در کدام قسمت خانه نصب می شود روی ارتفاع آن تاثیر دارد. به عنوان مثال، پریز های برق در آشپزخانه باید 120 سانتی متر بالاتر از کف آشپزخانه نصب شوند. این موضوع در مورد حمام نیز صادق است و پریز باید حداقل 120 سانتی متر از کف فاصله داشته باشد. محل قرار گیری پریز ها به نقشه سیم کشی بستگی داشته و باید بر همان مبنا پریز ها نصب شوند.
نحوه بستـن پریز برق ارت دار
در سیم کشی پریز برق ارت دار، سه رشتـه سیم فاز، نول و ارت وجود دارد. توجه کنید که سیم ارت باید در ساختمان وجود داشته باشد. نحوه بستـن پریز برق ارت دار درست مانند پریز بدون ارت است. تنها تفاوتی که این پریز دارد اضافه شدن سیم ارت به آن است که معمولا رنگ زرد دارد. در پریز های برق ارت دار دو عدد از پیچ ها در قسمت پایینی قرار دارند که برای وصل شدن سیم فاز و نول است و پیچ دیگر که در بدنه پریز قرار دارد و به صورت تکی است مخصوص سیم ارت است. برای نصب پریز برق ارت دار کافیست تا سیم ها را به پیچ مربوطـه محکم کنید و روکش پریز را بستـه و سر جای خود قرار دهید.
نحوه گرفتـن برق از پریز برای کلید
در سیستم های نظام مهندسی خط پریز و کلید باید از یکدیگر جدا باشند. بنابراین سعی نکنید که از پریز برای کلید انشعاب بگیرید. به صورت کلی برای گرفتـن انشعاب از سیم ها لازم است از کمر سیم های فاز و نول را بدون آنکه آسیب ببینید قدری لخت کـرده و دو سر دیگر سیم جدید را به آنها متصل کنیم. در نهایت محل اتصال سیم ها با چسب عایق کار شـده و خوب پوشانـده شوند.
نحوه اتصال سیم ارت به پریز
اتصال سیم ارت به پریز درست مانند اتصال سیم فاز یا نول است. برای این کار کافی است تا سیم ارت را به پیچ مخصوص آن متصل کنید و خوب محکم کنید. توجه داشته باشید که در بسیاری از ساختمان های کشور سیم ارت وجود ندارد اما در صورت وجود سیم ارت به راحتی می توانید آن را به پریز متصل کنید.
سخن پایانی
نصب پریز برق کار ساده ای است که البته دقت زیادی می طلبد. حتما پیش از اقدام به نصب پریز مطمئن شوید که برق ساختمان کاملا قطع است و نکات ایمنی به خوبی رعایت شده است. توصیه می کنیم اگر اولین بار است که قصد انجام نصب پریز را دارید حتما این کار را در کنار یک فرد متخصص انجام دهید. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
prolighting :منبع
گروه روشنایی شعاع نور
سوالات متداول
آیا نصب پـریز برق کار ساده ای است؟
بله نصب پریز برق یکی از ساده ترین کارهای الکتریکی است که حتی افراد تازه کار هم می توانند آن را انجام دهند.
امن ترین پریز برق کدام است؟
پریز های برقی که سیم ارت دارند از لحاظ ایمنی جز ایمن ترین پریز ها محسوب می شوند.
چرا باید از پریزهای با سیم ارت استفاده کنیم؟
استفاده از پریزهای با سیم ارت برای افزایش ایمنی در برابر برق گرفتگی ضروری است. سیم ارت اضافی، جریان برق ناخواستـه یا نشتی را به زمین هدایت میکند، که از آسیب رسانـدن به افراد و خرابی تجهیزات جلوگیری میکند.
آیا برای نصب پریز بـرق به تخصص خاصی نیاز است؟
نصب پریز برق به نظر ساده میآید اما دانش و احتیاط خاصی را میطلبد. برای اطمینان از ایمنی و عملکرد صحیح، توصیه میشود که این کار توسط یک برقکار ماهر انجام شود، مخصوصاً اگر تجربه یا دانش کافی در این زمینه را ندارید.
آیا میتوان پریز برق را در هر جایی از خانه نصب کرد؟
خیر، نصب پریز برق باید بر اساس نیازهای کاربری و استانداردهای ایمنی انتخاب شوند. برای مثال، نصب پریز در نزدیکی آب یا در مکانهای با رطوبت بالا نیازمند رعایت احتیاط و استفاده از پریزهای مخصوص است.